Ko der atcerēties plānojot ēdienreizes bērniem, kuri aktīvi trenējas

Ko der atcerēties plānojot ēdienreizes bērniem, kuri aktīvi trenējas

Vai arī jūsu mājās aug talantīgs un aktīvs ziķeris, kura ikdienas kalendārs ir blīvāks kā dažam labam pieaugušajam? Tad jūs noteikti zināt, ko nozīmē būt šo aktivitāšu galvenajam menedžerim un atbalstītājam, ierobežota laika nogrieznī žonglējot starp skolu, mājasdarbiem, ārpusstundu nodarbībām, treniņiem, kopīgu atpūtu ģimenes lokā un ak, jā – arī ēdienreizēm. Savā pieredzē un padomos dalīsies Inga – desmitgadīgā motosportista Rema mamma un uztura speciāliste Dana.

Visi tie supervecāki, kuri ik dienas nenogurstoši atbalsta savu bērnu talantus un izaugsmi, piekritīs, ka aisberga neredzamā daļa ir pamatīgs vecāku darbs un laika menedžments. Inga ir mamma smaidīgajam un gaišmatainajam puikam Remam, kurš 2 gadu vecumā bija Rēzeknes gaļas kombināta “Bērnu cīsiņu bez E” reklāmas kampaņas varonis. Tagad Remam ir desmit gadi, rotaļu kvadraciklu ir nomainījis īsts motocikls un godalgu plauktā lepni gozējas kausi un medaļas. “Visa pamatā ir laika plānošana. Jāplāno ir gan aktīvās, gan atpūtas stundas, miega un ēšanas režīms”, atklāj Inga. “Jau 5 gadus mūsu ģimene dzīvo pēc motokrosa kalendāra. Treniņi notiek 2 vai pat 3 reizes nedēļā un gandrīz katrās brīvdienās ir sacensības. Mums nav ilgi jālauza galva par to, ko darīsim brīvdienās”, smejas Inga. “Lepojamies, ka 2020.gada kopsavilkumā Remam ir forši panākumi motokrosā, piemēram, otrā vieta Latvijas Nacionālajā kausā, sestā vieta Latvijas čempionātā.”

Kā mazajam sportistam nodrošināt nepieciešamo degvielu jeb enerģiju?

Inga uzsver, ka tik piesātināts ikdienas režīms prasa daudz enerģijas, tāpēc viņas uzdevums ir parūpēties, lai Remam uz šķīvja būtu visas nepieciešamās uzturvielas: “Sportistam vajag ļoti daudz enerģijas. Lai veidotos muskuļi un būtu spēks nepieciešamas olbaltumvielas, un gaļa ir lielisks olbaltumvielu avots. Pēc kārtīgas ēdienreizes, kur uz šķīvja ir bijusi gan gaļa, gan dārzeņi, ir mazāka iespēja, ka bērns stieps roku pēc saldumiem un našķiem.” Uztura speciāliste Dana piebilst: “Jauno sportistu veselībai un attīstībai nepieciešams daudzveidīgs un pilnvērtīgs uzturs: ogļhidrāti – enerģijai, olbaltumvielas augšanai un tauki – spēkam un izturībai. Svarīgi atcerēties, ka augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti būs pareizāka izvēle ogļhidrātu uzņemšanai, nekā bulciņas, saldie našķi un dzērieni.”

Vai Remam arī šodien cīsiņi garšo tik pat labi kā pirms 8 gadiem?

“Arī šodien “Bērnu cīsiņu bez E” ir mūsu uzticamais draugs steidzīgajos rītos. Cieņā ir olbaltumvielām bagātas brokastis, kas ietver sevī olas un gaļu dažādās tās variācijās. Piemēram, omlete ar cīsiņiem – tas ir ātri, garšīgi un bērni būs sātīgi paēduši. Esam sava novada patrioti, tomēr vēlme atbalstīt savējos, nav vienīgais faktors, kāpēc izvēlamies RGK produkciju. Galvenokārt tas ir augstās kvalitātes un lieliskās garšas dēļ. Esam garšu baudītāji un kad ir izdevies atrast savu, īsto garšu kādam produktam, pie tā arī pieturamies.” stāsta Inga.

Cik lielu uzmanību pievēršat produktu sastāvam?

“Es atbalstu veselīga uztura principus. Zinu, kuri produkti ir vērtīgi un veselīgi un no kuriem būtu ikdienā jāatsakās, tomēr uzskatu, ka šis jautājums jāskata plašāk. Ir jāpēta produktu sastāvs, izcelsme. Citreiz produkts no “veselīgo” produktu plaukta var saturēt tik daudz sāls un cukura, ka no veselīguma tur nav ne vēsts, un otrādāk. Tāpēc esmu atradusi savus ražotājus, kuru produktu kvalitātei uzticos,” komentē Inga. Arī uztura speciāliste Dana piebilst, ka no plašā produktu klāsta ir jāprot izvēlēties veselīgākās alternatīvas un svarīgi ir pievērst uzmanību tieši produkta saturam, kas ir ar samazinātu sāls, cukura un E vielu daudzumu.

Atsakoties no E vielām, produkts bieži zaudē savu pievilcīgo krāsu. Vai tā nemulsina mazos ēdājus?

“Piemēram, “Bērnu cīsiņu bez E” ir pagatavoti no svaigas gaļas un tieši tāpēc nokrāsa ir pelēcīga. Arī vārot gaļu tā paliek pelēcīga, vai ne? Cīsiņu pelēka krāsa liecina tikai par to, ka produktam nav pievienota neviena E viela. Tāpat cīsiņos ir mazāk sāls un nav garšu pastiprinošo vielu. Mūsu mājās bērni no sākta gala ir radināti pie dabīgām un autentiskām garšām. Ja bērni ir pieraduši pie ēdieniem, kur sāls un E vielu ir daudz, tad pāriešana uz veselīgāku alternatīvu prasīs kādu laiku, tāpēc iesaku vecākiem būt neatlaidīgiem un nepadoties pie pirmās reizes. Pie garšām ir jāpierod un ja produkts ir vērtīgs, tad pūliņi atmaksāsies,” savā pieredzē dalās Inga.

Cik lielu uzmanību pievēršat produktu sastāvam?

“Es atbalstu veselīga uztura principus. Zinu, kuri produkti ir vērtīgi un veselīgi un no kuriem būtu ikdienā jāatsakās, tomēr uzskatu, ka šis jautājums jāskata plašāk. Ir jāpēta produktu sastāvs, izcelsme. Citreiz produkts no “veselīgo” produktu plaukta var saturēt tik daudz sāls un cukura, ka no veselīguma tur nav ne vēsts, un otrādāk. Tāpēc esmu atradusi savus ražotājus, kuru produktu kvalitātei uzticos,” komentē Inga. Arī uztura speciāliste Dana piebilst, ka no plašā produktu klāsta ir jāprot izvēlēties veselīgākās alternatīvas un svarīgi ir pievērst uzmanību tieši produkta saturam, kas ir ar samazinātu sāls, cukura un E vielu daudzumu.

Atsakoties no E vielām, produkts bieži zaudē savu pievilcīgo krāsu. Vai tā nemulsina mazos ēdājus?

“Piemēram, “Bērnu cīsiņu bez E” ir pagatavoti no svaigas gaļas un tieši tāpēc nokrāsa ir pelēcīga. Arī vārot gaļu tā paliek pelēcīga, vai ne? Cīsiņu pelēka krāsa liecina tikai par to, ka produktam nav pievienota neviena E viela. Tāpat cīsiņos ir mazāk sāls un nav garšu pastiprinošo vielu. Mūsu mājās bērni no sākta gala ir radināti pie dabīgām un autentiskām garšām. Ja bērni ir pieraduši pie ēdieniem, kur sāls un E vielu ir daudz, tad pāriešana uz veselīgāku alternatīvu prasīs kādu laiku, tāpēc iesaku vecākiem būt neatlaidīgiem un nepadoties pie pirmās reizes. Pie garšām ir jāpierod un ja produkts ir vērtīgs, tad pūliņi atmaksāsies,” savā pieredzē dalās Inga.